De slang omarmd..

Gisteren was  het precies een jaar geleden dat mijn man met spoed werd opgenomen op de IC-afdeling van het AMC, met een acute fasciitis, zeg maar vlees-etende bacterie.

Gisteren fietste hij een stoere strandrace, degene die hij eigenlijk een jaar geleden zou fietsen, maar die dus toen effe niet doorging.  Gisteren kwam ik ook, na ruim 10 maanden, voor het eerst weer de IC- arts die mijn man behandelde, tegen op straat. We stonden beiden te stralen over hoe wonderbaarlijk goed alles is gekomen. Mijn man een nieuwe baan, die hem past als een handschoen, ik klaar met mijn behandelingen en langzamerhand weer zo fit als tevoren. Ik ben diep onder de indruk van hoe alles gegaan is en me bewust wat het ons allemaal gebracht heeft.

Op 21 december van 2012, voor de Maya’s een symbolische datum, want het ging over het einde van een tijdperk, leidde ik een Opstellingsavond met paarden, in de hertenhouderij het Keerpunt. Het was een intense avond, waarop op een bepaald moment van de opstelling een kerkklok sloeg, en aan alle deelnemers heel duidelijk liet voelen  Het is tijd. Tijd voor verandering…

Op 28  januari van 2013 schreef ik dit: Op 11 januari van dit jaar bleken de sterren zo te staan dat je wensen nog eerder vervuld zouden worden,een stellum heette deze constellatie. Eindelijk in mijn kracht staan, dat was mijn wens…

En zo is het gegaan, al wist ik nog niet wat het allemaal zou inhouden, dat waar ik om gevraagd had me voor zulke heftige ervaringen zou plaatsen. Al had ik de angst die aan het licht kwam wel aan voelen komen.

Naast mij en mijn familie zag ik velen om me heen die afgelopen jaar geconfronteerd werden met heftige ervaringen, op allerlei gebieden. Hoe kan het ook eigenlijk anders, het was het jaar van de slang, het dier dat bij vele oude tradities, bij de chinezen net zo als bij de oude Keltische druïden, symbool staat voor transformatie en heling. “Zijn vermogen om in de duisternis te glijden via spleten in de rots verbindt hem met de onderwereld en het rijk van de dood. De slang vertegenwoordigt ons vermogen om te sterven en opnieuw geboren te worden. Vriendschap met de slang maakt dat je vol gratie en magie door het leven kunt glijden, met gemak je oude leven van je af kunt schudden als dat nodig is- onverschillig of dit oude leven het fysieke lichaam is of een stadium in je huidige incarnatie”  ( uit het dierenorakel der druiden). Hoe vreemd toch dat de slang in het paradijsverhaal wordt aangewezen als degene die de mens verleidde,  als de schuldige, van het feit dat wij uit het paradijs werden gezet. Hebben we de slang niet eeuwenlang afgewezen? Waardoor we de kracht waar de slang voor staat ook onszelf afwezen? Ik weet wel zeker van wel. Hoezeer hebben we de laatste eeuw niet alleen op ons verstand vertrouwd, en alleen alles waarde toegekend wat wetenschappelijk, met het hoofd te bewijzen was?  Voelen, ervaren, en wat daarbij hoort, confronteren, transformeren en loslaten waren allemaal aspecten die niet serieus werden genomen, en vaak pas de laatste jaren meer erkenning krijgen. Maar diep in ons, woekert die oude angst voor het contact met die slang, het voelen, ervaren, nog vaak voort, willen we alles het liefst met ons verstand beheersen, overtuigingen vasthouden, verandering met angst en beven tegenhouden… Waardoor de slang kan groeien en groeien tot een oncontroleerbare draak.

slangengodin

Zo ook bij mij.

Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken, dat ik de kracht van de magie van afgelopen jaar tot diep in mijn wezen heb ervaren. Alleen al door me bewust te zijn van de dagen waarop alles ons overkwam, die symbolische Maya dagen, en dagen waarop de maan vol was.Door de symbolen te zien van bijzondere ontmoetingen, precies op het goede moment.  Ik heb mijn kracht leren  respecteren, en niet door de chemo’s en bestralingen te doorstaan, stoer te doen of te vechten. Ik leerde niet meer te vluchten, daar waar ik een meester in was: ik leerde bij mezelf te blijven zelfs in de engste momenten. Heftige gevoelens van angst en andere emoties, diep weggestopt, lieten zich niet meer tegenhouden, weg-mediteren, weg-rationaliseren.  Ik kon niet anders dan me compleet over te geven en mijn kwetsbaarheid te voelen en uit te spreken. Die grote onzekerheid die me had overvallen te omarmen, te doorleven en de koorden door te snijden met een verleden dat mij nog steeds in zijn ban hield. …De verslaving loslaten om maar altijd voor anderen te zorgen, het goed te willen doen, nog steeds dat geconditioneerde stuk van eeuwenlange beschaving…. Het pleasen had mij zo in zijn greep, zoals een ongezond ego dat kan doen, dit losbreken kon niet anders dan met een harde klap. Maar dan, die Ruimte… De stilte en rust te ervaren. Alleen maar te zijn, niets te hoeven, ergens achteraan te hollen. Gewoon genieten van het zijn. En te merken dat er ineens dingen zo vanzelf gaan.  Als vanzelf oplossen.

slangen oudste soort aesculaap

Voelen, ervaren, transformeren, dat is waar de slang voor staat. Ik heb de kracht van de slang gevoeld, heb m omarmd, geaccepteerd. Pas toen herstelde mijn zieke ik, transformeerde in een gouden ik, vond ik mijn zelfvertrouwen terug. Die wilde slang stuurde mij niet het paradijs uit.. nee, ze bracht me er weer thuis, bij mezelf.  Het paradijs was er altijd, maar ik zelf  had de weg ernaartoe afgesneden. En ik voel me schoon en als herboren.

Eergisteren was ik weer bij mijn paard.In een stralende zon kreeg ik les van Fabio Nunes. Op een bepaald moment zei hij de simpele woorden: you have to be the leader, always, even in making mistakes. En zo word ik nu getraind samen met mijn paard. Heb ik dankzij hem precies de goede leraar, die ziet wie Jugueton is en die ziet wie ik ben en ons samenbrengt. Waar Jugueton me eerst heeft wakker geschopt en me confronteerde met mijn ongezonde gedrags- verslaving-, me vervolgens als vriend de fijnste dagen bezorgde in mijn transformatie tijd, helpt hij me nu mijn nieuwe bevrijde ik te laten groeien en stralen.

En om me heen zie ik dezelfde tekenen, een nieuw tijdperk breekt aan. De Maya’s hadden gelijk.

De eenheid herstelt zich. De weg ernaar toe is langs de vrijheid, zoals paarden die ons kunnen wijzen. Die vrijheid die staat voor een breuk met aangeleerde spelregels, tradities, vaak diepgewortelde overtuigingen, waarvan we ons vaak niet eens meer bewust zijn dat ze niet bij ons horen. Die vrijheid staat voor, ergens niet bij hoeven horen. Alleen bij jezelf. Weer durven “het Niet te weten”, daar ruimte voor te maken. In dat niet weten,het loslaten van de controle, in die ruimte, daar ligt de verbinding, daar is het Nu. En daar ben je ook niet alleen.

Het jaar van het paard, het jaar van vrijheid, van authenticiteit begint op 31 januari.  Zoek ze op de paarden, ze weten de weg, ze bevrijden ons moeiteloos van die oude ketens. En brengen ons zo naar het paradijs.

Ik heb geen idee wat het me gaat brengen, maar Jugueton, wat heb ik er een zin in !

Jugueton 27-9-2013 13

 

Fijn als je dit deelt!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+

Een reactie plaatsen