Tabula rasa.. ( ofwel mijn paard, mijn ego en ik..)

Afgelopen donderdag en vrijdag was ik weer in Roermond, waar mijn paard Jugueton getraind wordt. Het is daar een soort vakantieplek voor me geworden, zo fijn vind ik het er. Een klein paradijs in het zuiden. Mijn paard is er gelukkig en ik ook. Het is een warme hartelijke plek, waar ik in Mieke, de schoonmoeder van Fabio Nunes ook nog eens een nieuwe vriendin vond.

Stap voor stap ben ik aan het leren op Jugueton te rijden. En dat is iedere keer weer slikken.  Want, al reed ik vanaf mijn 8ste paard, toch moet ik t helemaal overnieuw leren. Zo kan je het wel noemen. Omdat ik de klassieke rijstijl aan het leren ben, die bijna enkel vanuit balans van je lichaam moet komen. Mijn oude technieken, zijn vergelijkbaar met de vaardigheden van een tractor chauffeur, terwijl ik nu ineens een Mazerati mag besturen. Enne, dat is andere koek. Het gaat vanuit het voelen, en je bewust zijn van iedere beweging die je met je lichaam maakt.  En daar gaat mijn ego.. aan duigen..! Want zo bewust ben ik nog helemaal niet in mijn lichaam. Iedere fout die ik maak wordt  meteen door hem gebruikt om te ontsnappen aan wat ik vroeg, niet te doen wat ik bedoelde. Genadeloos wordt ik geconfronteerd  met het feit dat ik er nog maar bar weinig van kan, dat ik zelfs tegenstrijdige opdrachten geef. Zoals dat ik bijvoorbeeld naar mijn idee echt vraag of hij voorwaarts wil gaan, maar iets in mijn lijf de rem erop zet, waardoor hij niet voorwaarts gaat. Maar soms voel ik me ook trots en triomfantelijk als er dan even een moment is waarop mijn leraar Fabio zegt: “there !… good…  do you feel it? ” Al mijn aandacht heeft t nodig, een open geest en mijn nederigheid. .. En gelukkig een leraar die alles haarscherp ziet en het geduld heeft me dit te leren..

(Thanks Fabio Nunes !  http://www.lusitanosporthorses.nl/!)

Hoe slim mijn hoofd dingen kan bedenken, inzichten kan geven, hoeveel ik me ook ontwikkeld heb op het spirituele gebied, aura’s kan lezen, enzovoorts, dat alles was uiteindelijk altijd gericht op het waarnemen van de ander. Waarom ?Ik heb weer wat van mezelf ontdekt…leuk om het te kunnen, superleuk, en om anderen te helpen,  maar ook..om daarmee mijn ego te beschermen. Ervoor te zorgen dat ik de helper ben, degene die het beter weet, het goed kan, niet hoef af te gaan, sterker ben, in vergelijking met anderen. Mijn ego niet  “dood” hoefde te gaan.  Ik ontdekte dat al mijn spiritualiteit, op een subtiele wijze, mijn ego liet groeien, om ervoor te zorgen dat ik de controle hield. Dingen niet zelf te hoeven voelen die me teveel zouden raken, een bedreiging vormden voor de rol van helper, wereldverbeteraar, of welke rol mijn egootje nog meer had bedacht.

Totdat Jugueton me met mezelf confronteerde. Me de bibbers liet voelen, doodsangst, waarvan ik me nu realiseer dat dat de doodsangst van mijn ego was. Want een reële bedreiging, die was er immers niet! Dat ego maakte me klein en onzeker. Want dat doet een ego, allerlei dingen om je niet te laten zijn wie je werkelijk bent, om je te vergelijken met anderen, je te laten geloven dat je beter bent dan anderen,of juist minder. Het trekt je naar oude dramaverhalen van vroeger, of duwt je naar angstige gedachten van morgen, alles om je maar weg te houden uit het Nu en bij jezelf.  Jugueton pikte die bibberaar niet, de pleaser, die me kleiner maakte dan mezelf. Wil dat ik de koningin ben, hij is immers een koningspaard! En de koningin ben ik aan het worden.. er stroomt een oerkracht door me heen.. die zich niet klein meer laat maken.

Inmiddels volg ik ook al 52 dagen de e-cursus van Vera Helleman:  Moeiteloos jeZelf zijn. Iedere dag komen er loepzuivere berichten en mooie oefeningen die helpen dat hardnekkige ego te ontmantelen en jeZelf te zijn. Alles wat je voelt toe te laten, te accepteren, er geen oordeel, of zelfs betekenis meer aan te verbinden. De controle uit de handen van het Ego halen,los te laten.  Tabula rasa te zijn. Een onbeschreven blad, ieder moment weer. Alles wat je leerde los te laten en helemaal aanwezig in het nu te zijn. Ik kan die cursus van harte aanbevelen.1 mei begint er weer één.  http://www.verahelleman.nl/

Paarden wijzen je ook die weg van het Nu….

jugueton 7-3-2014 loslaten..

Foto van Jugueton… loslaten… na onze les gisterochtend..(zag je ooit n gapende Mazerati..?  Ha !)

 

Fijn als je dit deelt!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+

Een reactie plaatsen