Tips van Titia

Op deze bladzijde wil ik je graag inspireren met boekentips en films  die ik je van harte kan aanbevelen. Ze kunnen je ook helpen om je aan je eigen kracht te herinneren.

Boeken:

 • Shirley MacLaine: Out on a limb, It’s all in the playing, Santiago de Compostella. (Over hoe een ster, met humor and een grote dosis zelfspot spiritualteit ontdekte, al in de 80-er jaren) kijk ook even naar haar site: http://www.shirleymaclaine.com/news/announce-detail/announcement-151
 • Patty Harpenau: the Secret. (Een praktische benadering en tips van het eeuwenoude “geheim” om het leven te creeren dat je droomt.Het werkboek heb ik doorgewerkt, waarna ik moet bekennen dat ik het gevoel had dat ik glimlachte als Mona Lisa.)
 •  Christiane Northrup: Het geheime genot van de overgang. (Een warm en inspirerend geschreven boek vol aanmoedigingen om te genieten van het leven, en dat dat ook juist gezond is
 •  Neale Donald Walch: Ongewoon gesprek met God, en alle vervolgen. (Zo simpel en helder legt deze schrijver uit hoe het lijntje met God werkt, en geeft daarmee wijze en verhelderende antwoorden op eeuwenoude vragen.Het gaat niet om religie en spelregels, maar om je persoonlijke verbinding met “het onzichtbare, de bron” of hoe je het wil noemen. Ik vond het een eyeopener)
 •  Harry Potter: allemaal. Er hoeft niets meer over haar geschreven worden, alles is al gezegd: Zo knap en ongelofelijk meeslepend geschreven, waardoor heksen en tovenaars weer “in”werden, en ze met haar fantasie een diepe wijsheid doorgeeft, waar een hele generatie door geinspireerd is. Hoe de geest werkt, de kracht van angst en van liefde, hoe humor angst overwint, het komt er allemaal in voor.
 •  Arthur Japin: een schitterend gebrek.Dat een man zo goed in de huid van een vrouw kan kruipen.. je in dit verhaal meeneemt en van dichtbij laat voelen hoe een verbonden, ontluikende liefde, verbroken wordt doordat de hoofdrolspeelster een lichaamsonterende ziekte krijgt. Door geesteskracht en levenslust gedreven wordt zij uiteindelijk de meest gevraagde en gewilde courtisane en vindt de liefde haar eigen weg.
 •  Marion Zimmer Bradley: The mists of Avalon.( Over de mythe van de nevelen van Avalon, en het tijdperk waarin een matriarchale maatschappij bestond, over de krachten van Morgaine, de fee en het eiland waar vrouwen werden getraind in spirituele krachten. En hoe het christendom opstond, waardoor het eiland Avalon uiteindelijk weer in de nevelen verdween…De nevelen trekken nu weer op..)
 • Christiane Beerlandt: Als de dieren spreken konden( als je een dier tegenkomt, wat je raakt, wat is dan de diepere betekenis die dat dier je komt brengen. Bijna alle dieren worden in haar boek genoemd en zij legt uit wat ze je vertellen. Wonderlijk hoe treffend de essentie van die betekenis vaak is). En ook: de bevr
 • Tonke Dragt: Al haar boeken.Zijn kinderboeken, maar dat geeft niks Brief aan de koning,De geheimen van het wilde woud, Torenhoog en mijlenbreed, Verhalen van de tweelingbroers.( Een begenadigd schrijfster, wiens fantasie je diep in je ziel raakt en in wiens helden je zoveel herkent, en daar hoef je geen kind voor te zijn )
 • Paolo Coelho: zoveel van zijn boeken. De alchemist, De weg van het zwaard,( Een meesterverteller, een levensleraar, in wiens boeken je veel wijsheid vindt)
 • Eckhard Tolle, de kracht van het Nu, Een nieuwe aarde( het zijn eigenlijk leerboeken, die je niet alleen inzicht geven hoe je geest en je gedachten je leven kunnen overheersen, maar ook zo duidelijk uitleggen hoe je door in het Nu te leven je bewustzijn de ruimte geeft en een nieuwe wereld creeert)
 • Elisabeth Gilbert: Eat, pray love( het ware persoonlijke verhaal van Elisabeth, die leek alles te hebben, succes, een man, een huis, maar toch in een crisis belandt en een spirituele reis naar zichzelf onderneemt. Inmiddels is het boek ook verfilmd)
 • Anodea Judith: Handboek Chakra psychologie. Zelfverwezenlijking in 7 stappen( voor wie diepgaand over de chakrapsychologie wil leren, en door dit boek ook zal zien hoezeer de verbondenheid ismet de psychoanalyse, de piramide van Maslov, en andere systemen)
 • Thomas D’Ansembourg: Cessez d’etre gentil, soyez vrai! Etre avec les autres en restant soi-meme( voor degenen die frans spreken: jezelf zijn, en ophouden met pleasen !!
 • Ingeborg Bosch: de Onschuldige gevangene,  De herontdekking van het ware zelf. ( Ze ontwikkelde een nieuwe, goed toepasbare methode om, Past reality integration, die erop  gebaseerd is dat alle emoties op latere leeftijd terug zijn te brengen naar emoties uit je jeugd, en daarmee verbonden situaties)
 • Margrit Coates: Contact met paarden( Waarin ze met foto’s en heldere uitleg vertelt hoe paarden ons laten zien hoe we ons werkelijk voelen, en onze leermeesters in het leven in het Nu zijn)
 • Jennifer Hinton: Gronden.( voor mensen die heel gevoelig zijn en het wel eens moeilijk vinden om met de aarde verbonden te blijven)
 • Jean Shinoda Bolen: Godinnen in elke vrouw. Een nieuwe psychologie van de vrouw( In dit boek vertelt de psychologe over de archetypes van de griekse mythologie en geeft ze de karaktereigenschappen weer, in iedere vrouw schuilt een raakvlak met deze mythologische godinne. Herkenbaar en fijn om je zelfkenis mee te vergroten.)
 • Geweldloze Communicatie. Marshall B.Rosenberg (Een zo heldere methode om vanuit je hart te communiceren, en vanuit compassie om anderen te reageren. Voor mij was t onder andere ook een eye opener dat ik niet verantwoordelijk ben voor hoe een ander zich voelt…)
 • Ruiter tussen twee werelden, door Linda Kohanov. (Dit boek raakte me tot in mijn ziel, zette me nog sterker op het pad van het paard. Ze beschrijft met diepe wijsheid over haar ervaringen op psychologisch en spiritueel niveau met paarden, en hoe paarden ons helpen in het nu te leven, en tegelijkertijd de verbinding met onze ziel weer aan te gaan)  Een absolute aanrader voor iedereen die iets heeft met paarden
 • De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. (dit boek las ik in de vakantie 2011. Eigenlijk het meest nieuwe-tijds boek dat je zou kunnen vinden. Hoe komt ie erop… Laat alle overtuigingen los en leeft vanuit wat er in hem opkomt.. hoe lang duurt het nog voor dat wij dat allemaal kunnen. Ik heb me regelmatig rot gelachen !)
 • Dolfje weerwolfje, door Paul van Loon. Zeker, een kinderboek. Maar wat een wijsheid… En hoe heerlijk om gewoon als een wolf het raam uit te kunnen klimmen en te kunnen doen wat je wil..te kunnen zijn wie je eigenlijk bent.( lijkt dus eigenlijk op het vorige boek..!)
 • Lying under the apple tree. van Alice Munro. Haarzuiver en met grote mensenkennis beschrijft ze levens van mensen die voor zichzelf kiezen en wat dat met ze doet..Gaat onder je huid zitten, en maakt wat los !

films:

 • Shirley McClaine: Out on a limb. Een van de eerste films over spirituele ontdekkingsreis Shirley Maclaine(Voor mij een grote inspirator, omdat ze met zoveel zelfspot en luchtigheid spiritualiteit in de wereld bracht. Engelse beschrijving: Actress/author Shirley MacLaine described her 1983 book Out on a Limb as the tale of her “personal spiritual quest.” In this two-part TV-movie adaptation of the book, MacLaine plays herself, meeting the emotional challenge of passing 40 by entering into an affair with a Socialist member of the House of Commons (fictionalized as “Gerry Stamford” and played by Charles Dance). She also forms a unromantic but deep friendship with an unusual fellow (John Heard) who introduces her to the metaphysical world. Also in the cast are Anne Jackson as feminist Bella Abzug, and real-life “trance channellers” Kevin Ryerson and Sture Johanssen. Part two of this fascinating project finds MacLaine seeking further answers to the riddle of life in the Peruvian Andes. Out on a Limb premiered on January 18 and 19, 1987.
 • As it is in Heaven, Kay Pollak: inspirerende film over hoe muziek mensen bij elkaar brengt.Dirigent Daniel Daréus toert om de wereld met zijn wereldberoemde muziekstukken en staat dag na dag op het podium. Tot hij een hartaanval krijgt en hij het doktersadvies krijgt zeer rustig aan te doen. Hij keert terug naar zijn geboortedorp en neemt een andere naam aan om zijn aanwezigheid geheim te houden. In die tijd van bezinning moet hij onder ogen zien dat zijn carrière slechts een vlucht was uit zijn ongelukkige jeugdjaren. En dat terwijl hij juist weer woont tussen dezelfde mensen van toen
 • Mamma Mia, Phyllida Loyd: Vrolijk, lichtvoetig.Sophie Sheridan woont in Griekenland en is een 21-jarige vrouw die op het punt staat om te gaan trouwen met haar vriend Sky. Omdat ze niet weet wie haar vader is, wil ze zijn identiteit achterhalen zodat hij haar kan weggeven op haar huwelijk. Tijdens het lezen van het dagboek van haar moeder Donna komt ze erachter dat ze drie mogelijke vaders heeft: Sam Carmichael (een Amerikaanse architect ), Harry Bright (een Britse bankier) en Bill Anderson (een Zweedse schrijver). Sophie besluit om deze drie mannen naar Griekenland te halen waar de mannen meer dan twintig jaar geleden ook al eens waren.
 • La Strada, Fellini:Prachtige film van Fellini.Gelsomina wordt door haar arme moeder verkocht aan de ruwe boeienkoning Zampanò. Terwijl die op jaarmarkten en kermissen zijn krachttoeren verricht, moet Gelsomina op de trommel roffelen, meespelen in komisch bedoelde sketches en met de pet rondgaan. Zampanò behandelt het meisje, met wie hij samenwoont onder de huif van zijn motor-bakfiets, slecht. Ze dreigt weg te zakken in apathie, tot ze de vrolijke koorddanser ‘de Gek’ ontmoet.
 • Samsara, van Pan Nalin: film die levensvraagstuk over verlichting naast “het gewone leven”plaatst (Een monnik realiseert zich dat, voordat hij zich kan ‘verlichten’, eerst van het échte leven moet ‘proeven’. .De film begint als Tashi (Shawn Ku), een jonge monnik, ruim drie jaar afgezonderd heeft gemediteerd. Als hij wordt opgehaald door de monniken uit het klooster lijkt hij meer dood dan levend. Het kost Apo (de hoofdmonnik) flink wat moeite hem op te peppen. Als Tashi eenmaal bij zijn positieven is, merkt hij langzamerhand dat hij toch nog bepaalde gevoelens heeft, die hij eigenlijk verwacht had niet meer te hebben… Zo wordt hij steeds wakker met een natte plek, rondom zijn kruis, in de ochtend en moet hij zijn dekentje wassen. Zijn vriend denkt er het zijne van en is bedroefd. Apo denkt dat Tashi er eventjes uit moet. Een tripje naar het dorp brengt Tashi ‘verder van huis’. Hij ontmoet daar namelijk Pema (Christy Chung) en wordt verliefd. Hij droomt ‘s nachts dat Pema hem komt opzoeken. Terug in het klooster hinkt Tashi tussen twee gedachten: blijven of weggaan. Als hij hoort van Apo dat zijn droom géén droom was, is het duidelijk voor hem. De grote Siddharta had toch ook een normaal leven gehad voor hij verlicht werd, dus waarom hij niet…)
 • Looking for Eric, een vrolijke film over oe een man spiritueel wordt, en de poster van zijn idool Eric Cantona ineens terug begint te praten
 • Juno: over hoe wijs een jong meisje kan zijn, dat zwanger wordt van haar nerdige vriendje, en zelf op zoek gaat naar geschikte ouders voor haar kind
 • Das Leben der Anderen, over hoe een russische spion geinspireerd en geraakt wordt door het voorwerp van zijn opdracht, een begenadigd en bevlogen schrijver, en daardoor in gewetensnood komt
 • Little miss Sunshine, een road movie over een kindsterretje dat aan een beauty contest wil meedoen en daarbij haar hele familie met zeer uitgesproken en eigenaardige types op sleeptouw neemt
 • Mar Adentro,
 • The story of the weeping camel
 • Pane e Tulipani
 • the last victory
 • Big Fish
 • oh Brother were are thou
 • Lost in Transition
 • goodbye Lenin
 • Etre et avoir
 • Frida
 • Y tu mama tambien
 • a beautiful mind
 • Amélie Poulenc
 • Chocolat
 • Julie and Julia: ik zag ‘m gisteren op tv, Heel inspirerend over twee verschillende vrouwen, die beide hun hart volgen, koken, en er tot in hun diepste zintuigen in op gaan en van genieten, en daar uiteindelijk ook succes mee behalen. Hartverwarmend.
Fijn als je dit deelt!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+